Wzorowy budynek: poszanowanie specyfiki architektury skandynawskiej i środowiska naturalnego

Wzorowy budynek: poszanowanie specyfiki architektury skandynawskiej i środowiska naturalnego

Projekty
15 cze 2021
IngeniØrhuset to budynek Siedziby Głównej oraz Centrum Konferencyjne Stowarzyszenia Inżynierów Duńskich w Kopenhadze, mieszczący się w Kalvebod Brygge. Obiekt ten zainaugurował rozwój nowej części Kopenhagi. W budynku znajdują się sklepy, biura, restauracje i inne udogodnienia dla tysięcy zatrudnionych i odwiedzających obiekt osób.

Budynek jest wzorcowym pod względem projektu, funkcjonowania, kosztów oraz technologii, aby w pełni wyrazić charakter Stowarzyszenia Inżynierów Duńskich. Jego usytuowanie nad brzegiem morza, tuż przy starej części Kopenhagi, jak i poszanowanie specyfiki architektury skandynawskiej, tłumaczą jego zrównoważony charakter. IngeniØrhuset jest zespołem dwóch budynków połączonych jasnym oszklonym korytarzem. Budynki wychodzą wprost na wodę, źródło inspiracji, a zarazem główną atrakcję budowli.

Hol recepcyjny obsługuje oba budynki. Pozwala dotrzeć do sali konferencyjnej i oszklonej sali zarezerwowanej na wystawy i przyjęcia. Schody prowadzą do holu konferencyjnego i sal zebrań, zarezerwowanych pierwotnie dla Stowarzyszenia, z których dziś korzystają przedsiębiorstwa prywatne lub instytucje rządowe.

Cegła, szkło i drewno

Konstrukcje z betonu zbrojonego pokryte są czerwoną cegłą, która spełnia swoją rolę w skandynawskim klimacie, a także przypomina tradycyjną architekturę Kopenhagi. Dachy pokryte są płytami z aluminium zamocowanymi na stalowej konstrukcji. Wewnętrzne ściany wykonane są z malowanego betonu lub gipsu. Przemysłowe sufity wykonane są z gipsu, a w sektorach otwartych z aluminium. Do wykonania podłóg wybrano drewno o twardych włóknach.

Szyby zespolone dwukomorowe zostały użyte w holu wejściowym budynku i w salach konferencyjnych na górze. Szybę zewnętrzną stanowi szkło przeciwsłoneczne z asortymentu Pilkington Suncool™ (z powłoką na pozycji 2), szybę pośrednią szkło Pilkington Optifloat™ Clear, a od strony wewnętrznej zastosowano szkło niskoemisyjne Pilkington Optitherm™. Przestrzenie międzyszybowe wypełniono kryptonem. Kompozycja ta pozwoliła osiągnąć współczynnik przenikania ciepła U = 0,6W/m2K, przepuszczalność światła 46% i całkowitą przepuszczalność energii słonecznej 35%. Szyby zespolone o takich parametrach sprawiają, że latem pomieszczenia nie przegrzewają się, toteż klimatyzacja nie jest konieczna, natomiast zimą można pozostawać w bliskiej odległości od okien bez narażenia się na cieplny dyskomfort, dodatkowo potrzeby ogrzewania pomieszczeń zostają znacznie zredukowane.

IngeniØrhusetWe wszystkich korytarzach użyto szyb zespolonych ze szkłem przeciwsłonecznym z asortymentu Pilkington Suncool™ o przepuszczalności światła 54%, całkowitej przepuszczalności energii słonecznej 44% i współczynniku U = 1,3W/m2K. W pomieszczeniach biurowych, sali restauracyjnej i w salach zebrań szyby zespolone wykonano ze szkła przeciwsłonecznego Pilkington Suncool™ i szkła niskoemisyjnego Pilkington Optitherm™. Przestrzeń międzyszybową o szerokości 15 mm wypełniono argonem. Taka kombinacja umożliwiła osiągnąć przepuszczalność światła 27%, całkowitą przepuszczalność energii słonecznej 24%, współczynnik przenikania ciepła U = 1,1W/m2K i odbicie światła na poziomie 13%. Pasy podokienne wykonano z nieprzezroczystego szkła o szarej barwie, co pozwoliło zachować harmonię całej fasady.

Budynek a środowisko

Konstrukcja budynku osiągnęła kilka celów związanych ze środowiskiem naturalnym: dobór materiałów budowlanych, zredukowanie kosztów energetycznych i wpływu na środowisko podczas budowy, komfort wnętrz i jakość warunków pracy. Budynek udowodnił, że możliwe jest połączenie dobrej architektury z rozwiązaniami trwałymi, liczącymi się z otoczeniem przy rozsądnych kosztach.

Więcej informacji o projekcie znajduje się <TUTAJ>