Nowoczesna architektura dydaktyczna – przyjazna studentom i środowisku

Aktualności
20 lip 2015

Nowa aula Uniwersytetu w Białymstoku została zaprojektowana w trosce nie tylko o estetykę budynku, ale też o jego funkcjonalność i jak najmniejszy wpływ na środowisko. Odpowiednio dobrane przeszklenia pozwoliły uzyskać efekt odbijającego się w elewacji lasu, a jednocześnie sprzyjającą nauce przestrzeń wewnętrzną – doświetlone sale dydaktyczne, optymalną temperaturę i ochronę przed hałasem.

Aula

Aula Widowiskowo-Dydaktyczna Wydziału Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu w Białymstoku to budynek zaprojektowany przez zespół architektów z pracowni PW Arkon oraz Meteor Architects. Przykład nowoczesnej architektury, której forma i zastosowane materiały idealnie wpisują się w otaczający krajobraz.
Zastosowane w obiekcie przeszklenia (na fasadzie, dachu, klatce schodowej czy łączniku) zostały odpowiednio dobrane pod kątem walorów estetycznych oraz korzyści użytkowych.

Edukacja w zgodzie z naturą

Miedziano-szklana fasada położona jest od południowo-wschodniej strony, co wiąże się z dużym nasłonecznieniem w okresie letnim. Na fasadzie wykorzystano ponad 300 mkw. hartowanego, refleksyjnego szkła Pilkington Eclipse Advantage™ Clear T, które pozwala na uzyskanie zamierzonego efektu odbijających się w elewacji drzew. Szkło zostało zespolone z niskoemisyjnym szkłem laminowanym Pilkington Optilam™ Therm S3. Dzięki takiej konfiguracji przeszklenia fasady zyskały niski współczynnik przenikania ciepła Ug na poziomie 1,1 W/m²K, zapewniający wysoką izolację cieplną.
Ten sam rodzaj szkła przeciwsłonecznego zastosowano w pasach nieprzeziernych, łącząc je ze szkłem emaliowanym o szarej bazaltowej barwie.

Wnętrza pełne światła

Źródłem światła dziennego w budynku są również dwa świetliki dachowe podnoszące komfort i warunki edukacji. Aby zapewnić maksymalną przejrzystość świetlików, wykonano je z hartowanego szkła samoczyszczącego Pilkington Activ™ Clear T. Rozwiązanie ogranicza zużycie wody wodociągowej, wykorzystywanej do mycia przeszkleń i doskonale wpisuje się w koncepcję budynku przyjaznego naturze.
Szkło znalazło zastosowanie także w przeszkleniu korytarza, łączącego nową aulę z budynkami uczelni. Projektanci zdecydowali o zastosowaniu tu szkła profilowego Pilkington Profilit™. Pionowe pasy łącznika nawiązują do wertykalnych linii fasady, a ich kolorystyka idealnie koresponduje z szarym betonem. To samo szkło w układzie poziomym wykorzystano do oszklenia klatki schodowej budynku, nadając całości elegancki spójny charakter.

Odpowiedni dobór materiałów i rozwiązań w budynku został doceniony w Polsce i za granicą. Aula Widowiskowo-Dydaktyczna w Białymstoku była nominowana do prestiżowej nagrody na najlepszy polski budynek „Bryła roku 2013”, a także zauważona i zaprezentowana przez portal Architizer.

Więcej informacji o projekcie na stronie: http://projects.pilkington.com/Poland/show/6137/Aula-Widowiskowo-Dydaktyczna-w-Białymstoku.aspx