Dobór poszczególnych elementów w zależności od światła dziennego

Dobór poszczególnych elementów w zależności od światła dziennego

Projekty
11 gru 2020
W budynku Duńskiej Biblioteki Królewskiej, wybudowanej na terenie Uniwersytetu Amager w Kopenhadze, przechowywana jest część duńskich archiwów państwowych. Zaprojektowano go w całości i w detalu łącznie z pomysłowymi fasadami tak, by spełniał swój główny cel: powstrzymywał proces starzenia się dokumentów. 
 
Biblioteka w Kopenhadze

Trzy główne elementy architektoniczne

Budynek biblioteki składa się z trzech głównych elementów: ciężkiego, zamkniętego „pudła” magazynu, atrium z otwartymi, płynnie przechodzącymi w siebie kondygnacjami wypożyczalni i z lekkiego, osłaniającego, częściowo przezroczystego ekranu z aluminium i szkła. Zwarte, masywne sklepienie archiwum, które sugeruje, że w bibliotece ukrywane są skarby, tworzy wokół magazynu klimat stabilności i bezpieczeństwa. 
Dobry magazyn wymaga stałej temperatury i wilgotności. Osłaniająca archiwum fasada minimalizuje wpływ zewnętrznego klimatu, wykorzystując zasady biernej kontroli klimatu. Zewnętrzna warstwa fasady składa się z lekkiego aluminiowego ekranu chroniącego przed deszczem i słońcem, oddzielonego od warstwy wewnętrznej wentylowaną przestrzenią powietrzną. Warstwa wewnętrzna składa się z ciężkich, izolujących sekcji z betonu i cegieł. Solidne ceglane ściany służą książkom i innym materiałom archiwalnym jako osłona stabilizująca temperaturę i wilgotność, tworząc wewnątrz (wraz z pozostałymi elementami konstrukcji) stały mikroklimat. Główna forma geometryczna archiwum jest zarazem horyzontalnie i wertykalnie oparta na modułach z półek i drogach dostępu do nich.

Światło słońca na podłodze

W przeciwieństwie do zamkniętych fasad archiwum, fasady osłaniające pomieszczenia administracji i wypożyczalni zaprojektowane są tak, by doprowadzać światło dzienne i tworzyć wizualna bliskość z otaczającym krajobrazem. Podwójnie przeszklona fasada wyposażona w zintegrowane żaluzje, odbija niepożądane promienie słoneczne i filtruje światło dzienne wpadające do wnętrza budynku. Warstwowa struktura fasady pozwala optymalizować dobór poszczególnych elementów w zależności od światła dziennego, ochrony przeciwsłonecznej, zmian pogodowych i temperaturowych zgodnie z wymaganiami użytkowników i wahaniami klimatu. Wprowadzenie wentylacji do przestrzeni między fasada a ścianą wewnętrzna pomaga eliminować niepożądaną energię słoneczną, zanim zdoła się ona dostać do wnętrza budynku. Zimny ciąg od okien w okresie zimowym eliminowany jest przez podgrzewanie fasady.
Koncepcja fasady utrzymuje wewnętrzny mikroklimat, dostarczając maksymalną ilość światła dziennego i wykorzystując energię słoneczną. System aluminiowych słupków okiennych skonstruowany jest z około 50 specjalnie zaprojektowanych profili, które razem z matowosrebrnymi panelami fasady dają wrażenie głębi i czystości złożonej formy architektonicznej.


Szklana fasada przy biurach i przy atrium to fasada „2+1”: od zewnątrz szyby zespolone 6-15-6 (Pilkington Suncool™ Neutral od zewnątrz, argon, Pilkington Optifloat™ Clear od wewnątrz), a od wewnątrz szkło Pilkington Optilam™ Clear 6,4. Ug/LT/g wynoszą odpowiednio 1,0/49/40.

Dach nad atrium: szyby zespolone 6-15-6,4 (Pilkington Suncool™ Silver od zewnątrz, argon, Pilkington Optilam™ Clear od wewnątrz). Ug/LT/g wynoszą odpowiednio 1,1/41/27. Bardzo skuteczna pod względem ochrony przeciwsłonecznej szyba zewnętrzna oraz bezpieczna laminowana szyba wewnętrzna, wymagana przez duńskie przepisy budowlane.

Japoński komitet nagrody G-Mark przyznał międzynarodowa nagrodę G-Mark Good Design Award zespołowi architektów Dissing+Weitling za projekt budynku Duńskiej Biblioteki Królewskiej w Amager, w Kopenhadze.

Więcej informacji o projekcie znajduje się <tutaj>