Nowoczesna technologia, a zabytkowy budynek sakralny

Projekty
05 cze 2019
Twórcy projektu konstrukcji w sąsiedztwie ruin katedry w Hamar (Norwegia), kierowali się w swojej pracy poetyką i pragmatyzmem.
Anno Museum, Hamar, Norwegia

Aby zachować pozostałości XII wiecznej bazyliki, norwescy architekci z biura Lund & Slaatto, zastosowali delikatną, ażurową konstrukcję ze szkła i stali, która przykrywa zabytkowe arkady. Zastosowany w obiekcie system szklany Pilkington Planar™ ma za zadanie chronić ruiny przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi w ich naturalnym środowisku. W przyszłości umożliwi to w tym miejscu ewentualne badania archeologiczne. Kruche, kamienne arkady będą od teraz chronione przez szkło i stal- materiały odporne na upływ czasu. Geometryczny kształt szklanej konstrukcji odzwierciedla topografię miejsca. Jest także nawiązaniem do strzelistej i wertykalnej bryły samej katedry.

5000 m2 szkła

Główna nawa szklanej konstrukcji przebiega w miejscu głównej osi dawnej bazyliki. Nad nawą rozpościera się szklany system Pilkington Planar™. Płaszczyzny ze szkła zakotwiczono w podłożu przy użyciu betonowych fundamentów, otaczających cały budynek. Całość konstrukcji zwieńczona jest dwoma szklanymi szczytami, o precyzyjnej strukturze. W budynku zastosowano 5000 m2 szkła hartowanego z testem HS, o grubościach 10 i 15 mm. Na całość konstrukcji składa się 1675 sztuk szklanych paneli, z czego 690 występuje w specjalnych, geometrycznych kształtach, takich jak trójkąty czy trapezy. Wszystko to nadaje budynkowi wyjątkowej lekkości i przejrzystości. Aby osiągnąć tę minimalistyczną prostotę, autorzy projektu przeprowadzili szereg badań nad stabilnością i sztywnością konstrukcji. Złożoność ażurowej, stalowej struktury zdaje się potwierdzać dokładność ich podejścia. W budynku zastosowano specjalny system sterowania ogrzewaniem i wentylacją, aby zapewnić komfort turystom, a jednocześnie spełnić warunki konserwatorskie, dotyczące ochrony zabytkowego kamienia i wyeliminować potencjalne problemy ze skraplaniem i osadzaniem się na nim pary wodnej. 

Więcej zdjęć i informacji o obiekcie znajduje się tutaj.