PILKINGTON ARCHITECTURAL AT THE VERY SEOUL OF SWISS GRAND HOTEL

04 March 2005
Constructing a convention centre as an extension to the existing building was the Swiss Grand Hotel’s inspired solution to the question of how to grow its business in Korea. The architects, Junglim, wanted to use the Pilkington Planar™ concept as feature glazing for the entrance and as cladding for the main convention area and Pilkington Architectural worked with them for ten months to develop a glazing solution that would be both extremely attractive and highly functional.
Constructing a convention centre as an extension to the existing building was the Swiss Grand Hotel’s inspired solution to the question of how to grow its business in Korea. The architects, Junglim, wanted to use the Pilkington Planar™ concept as feature glazing for the entrance and as cladding for the main convention area and Pilkington Architectural worked with them for ten months to develop a glazing solution that would be both extremely attractive and highly functional.


For the entrance atrium of the Swiss Grand, part of the Swissotel Group, the architects wanted a cone section shape approximately 18m high, which would give a clear, clean looking expanse of glass that would fill the building with natural light. To ensure that the atrium design would be exactly right for the application, a full scale mock up test of a section of the atrium was produced. A 120m2 scale model was built and then successfully tested at Taywoods Cladding Technology Centre in Middlesex. The model was subject to rigorous weather and structural testing to ASTM testing procedures passing the full test first time to the satisfaction and delight of the Korean customer.

The orientation of the atrium was such that solar control was not a major issue, the type of glass selected was clear double glazed Pilkington Planar™ with low E Pilkington K glass™ on the inner panel to give improved thermal insulation during the cold Korean winter months. The Pilkington Planar™ panels were fixed with Pilkington Planar™ castings and special Pilkington Planar™ bolts back to a slender steel support structure. The total area of the Pilkington Planar™ glazing on the atrium was 1100m2.

For the 1000m2 main convention area, the architects were looking for a simple façade without framing members that would give a feeling of space from the inside of the building with a clearly defined exterior. Junglim specified a special screen print pattern for the convention area for solar control purposes as part of this area was in direct sunlight The simple screen printed pattern also had the added benefit of enhancing the aesthetic appearance of the façade.

The Swiss Grand Hotel project represents an excellent example of the planning, preparation and partnership undertaken by Pilkington to guarantee that each of its projects is able to fulfil the individual performance and aesthetic requirements placed on it by the designers, specifiers and end users.