Pilkington Planar™ For Hong Kong

04 March 2005
Two blocks of a building at the Science Park at Pak Shek Hok in Hong Kong have made stunning use of the Pilkington Planar™ frameless glazing system from Pilkington Building Products-UK to enhance their appearance and performance.
Pilkington Planar™ Hong Kong Science ParkTwo blocks of a building at the Science Park at Pak Shek Hok in Hong Kong have made stunning use of the Pilkington Planar™ frameless glazing system from Pilkington Building Products-UK to enhance their appearance and performance.

Buildings 4a and 4b have been specifically designed by the Hong Kong Architectural Services Department to meet stringent environmental and energy efficient targets.

Building 4a is square in shape with a central landscaped atrium roofed over with a skylight that allows daylight to penetrate to the centre of the building. 225m2 of double glazed laminated Pilkington Planar™ were required, with a laminated glass fin support. The fins comprise 12/2/12mm Pilkington Planar™ with the clerestory glazing 19/16/6mm Pilkington K Glass™. The imposing steel structure is minimised by the use of the structural laminated glass fins supporting the horizontal Pilkington Planar™ panels.

For block 4b, Pilkington Planar™ was used for the atrium glazing and entrance canopy to form a stunning focal point to the six storey high building. 19/16/6mm Pilkington Planar™ insulating units incorporating Pilkington K Glass™ were installed with a horizontal steel truss support, fixed using special S14B four point castings with stainless steel Pilkington Planar™ 902 bolts.

This is one of the largest Pilkington Planar™ facades in Hong Kong and is has been designed to dissolve the frontage causing the internal space to flow into the landscaped entrance courtyard, enhancing the symbiosis between the inside and the outside. This design also aims to reduce the energy consumption of artificial illumination.

The Pilkington Planar™ system complements the aluminium clad building which also incorporates photovoltaic panels. The use of double glazed window units with Low E coated clear glass improved the thermal and acoustic performance. Using clear rather than reflective glass also avoids any reflected light disturbance into neighbouring buildings on the science park.

The building was commissioned by the Hong Kong Innovation and Technology Commission and the Hong Kong Science and Technology Corporation.